uit de praktijk

“Geld is een belangrijke reden waardoor vrouwen in de prostitutie terechtkomen en blijven”

Maatschappelijk werkster Mariska Koolhaas vertelt waarom.

“Veel vrouwen gaan de prostitutie in omdat ze schulden hebben die ze af moeten betalen of omdat ze hun kind een betere toekomst willen geven. Ik kom in de clubs ook Nederlandse meisjes tegen in de clubs die met het werk hun opleiding betalen.”

Wat bedoel je met de uitspraak dat geld de vrouwen in de prostitutie houdt?

“Te dure huurruimte is een van de grootste barrières om uit te kunnen stappen. Vrouwen in de prostitutie betalen zo € 1000 per maand aan huur. Als een vrouw wil uitstappen, is het dus belangrijk dat ze op zoek gaat naar een goedkope woonruimte. Met een uitkering of een baan waarbij je het minimum loon verdient, kun je de huur namelijk niet opbrengen. Een maatschappelijk werkster helpt o.a. bij het zoeken naar een nieuwe woning.

Soms is het bestedingspatroon van een vrouw niet goed. Als ze geld heeft, geeft ze het zo weer uit, bijvoorbeeld omdat ze het vies geld vindt. Het sparen voor die opleiding of dat huisje lukt niet en ze staat jaar na jaar achter het raam.”

Hoe helpt De Haven een vrouw die wil uitstappen?

“Een vrouw moet zelf de keus maken om te stoppen. Als het zover is en ze komt bij ons, creëren we eerst overzicht. Wat zijn de problemen? Hoe staan de financiën ervoor? Moet ze ingeschreven worden voor een andere woning? We kijken heel praktisch en kijken of ze alle toeslagen ontvangt waar ze recht op heeft en of ze al in het bezit is van bijvoorbeeld een ooievaarspas.

We proberen dus zoveel mogelijk kosten te reduceren en te kijken of een vrouw krijgt waar ze recht op heeft. We creëren zo voorwaarden waardoor ze uit kan stappen.”

Wat als je torenhoge schulden hebt?

“Dat is heel ingewikkeld want elke situatie is weer anders. Pas was hier een jonge vrouw die duizenden euro's schuld had. Denk hierbij aan een huurachterstand en een onbetrouwbare boekhouder. Ze betaalt elke maand zo'n € 1000,- euro schuld af maar heeft ook weer een huur van € 1200,-. Ze werkte zeven dagen per week en kwam hier omdat ze er helemaal doorheen zat. Het tweede gesprek kwam ze niet opdagen. Ze had gezegd dat ze hulp wilde omdat het psychisch niet goed ging. Maar de oorzaak lag in feite bij de stress die haar schulden veroorzaakte.

Maar ook in dit geval zullen we eerst proberen haar situatie in kaart te brengen. In sommige noodgevallen kunnen we een renteloze lening geven. Ook zijn er fondsen die je in bepaalde gevallen aan kunt schrijven. We proberen er alles aan te doen om een vrouw op ieder aspect te helpen zodat ze uiteindelijk een nieuwe toekomst kan opbouwen.”