uit de praktijk

"Doe het veilig en ga nooit over je grenzen heen"

Vandaag is het de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op  het werk. Ondanks alle veiligheids- en gezondheidsmaatregelen is de praktijk in de prostitutiestraten weerbarstig. De gevolgen van het werk in de prostitutie zijn vaak niet te overzien. De vrijwilligers van Stichting De Haven gaan wekelijks de straten in en wijzen de vrouwen op hun veiligheid en gezondheid. Een ervaren straatwerker vertelt.

“Met het oog op de veiligheid gaan we altijd in tweetallen de straten in. Eén persoon praat met de vrouwen terwijl de andere de omgeving in de gaten houdt. Als één van tweeën zich onveilig voelt, gaan we direct weg. We nemen geen risico’s.

Over het algemeen voel ik mij niet onveilig in de straten, maar komt het weleens voor dat ik mij niet op mijn gemak voel. Zo was er een man die helemaal door het lint ging. Toen zijn we snel een bordeel in gerend en hebben we 112 gebeld. Ook komt het voor dat mannen tegen ramen spugen, dat zijn geen fijne dingen om mee te maken. Maar écht fysiek geweld zien wij weinig voor onze ogen gebeuren. Dat komt omdat de bordeelhoudster het meestal wel in de gaten houdt. Maar toch gebeurt het wel degelijk. Zo hoor ik wel van vrouwen dat ze bang zijn voor agressieve klanten of bijvoorbeeld hun pooier. Een vrouw in de straten begon  helemaal te trillen van angst toen ze haar ex-pooier zag lopen. Ook kan ik mij nog herinneren dat een man een vrouw beroofde.  Hij heeft haar eerst toegetakeld en nam vervolgens al haar geld mee. We weten dat veel vrouwen te maken hebben met fysiek geweld.”

Naast veiligheid, proberen de straatwerkers de vrouwen ook te wijzen op hun gezondheid. De straatwerker: “Volgens mij wordt daar niet echt op gelet. De Haven werkt samen met de GGD, die regelmatig controles uitvoeren. Maar we horen van de vrouwen dat ze hier niet op zitten te wachten. Vaak sluiten ze hun ogen voor de gevaren.  Het wordt aangeraden om de Hepatitis B vaccinatie te halen. Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Het wordt onder andere overgedragen door contact met bloed en seksueel contact. Ik probeer er wel op aan te dringen dat vrouwen de vaccinatie halen, maar de meesten zijn bang voor prikken. Ik ben weleens mee geweest met een vrouw in inentingen ontzettend eng vond.”

Naast Hepatitis B kunnen vrouwen bijvoorbeeld ook soa’s oplopen doordat ze geen condooms gebruiken. Als straatwerkers dringen we er altijd op aan dat de vrouwen het veilig moeten doen: “Doe het veilig en geef je grenzen aan. Ga nooit over je grenzen heen.” Maar soms gaan vrouwen wel over hun eigen grenzen heen. Vaak om meer geld te verdienen.

Eerder vandaag verscheen naar aanleiding van de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk deze column.