columns

Safety first

Verboden toegang voor onbevoegden, artikel 461 Wetboek van Strafrecht. Bouwhelm en veiligheidsschoenen verplicht. Voor betreden melden bij uitvoerder. Bouwterrein betreden op eigen risico. Het moge duidelijk zijn: een bouwplaats is geen kinderspeelplaats.

Als ik ’s morgens naar mijn werk fiets, kom ik langs zo’n bouwplaats. Het krioelt er van de bouwlieden op een plek die niet drukker kan zijn: midden in de binnenstad van Den Haag. Bussen, trams, auto’s, héél veel cementmolens en ontelbare fietsers krioelen langs elkaar heen. En altijd staan daar ook weer die controleurs. In gele hesjes wijzen ze de grote hijskranen de weg zorgen ze ervoor dat de regels op de bouwplaats worden gehandhaafd. Safety first!

Voor de vrouwen waar we bij De Haven mee optrekken zijn ook regels opgesteld. Sinds het opheffen van het bordeelverbod in 2000 mogen bordeelhouders hun zaak legaal ‘draaien’. De gemeente Den Haag heeft vergunningen uitgegeven aan zo’n 85 seksinrichtingen en controleert regelmatig. Ook politie en hulpverleningsinstanties zoals De Haven of de GGD komen er veel over de vloer.  Prostituees werken als ZZP’ers en worden beschermd door arboregels. Zo is er een wettelijke verplichting  van een goed aangegeven vluchtweg ‘vrij van obstakels’. Er zijn ‘voorzieningen’ zoals een ruimte om te pauzeren, een aparte ruimte om je om te kleden en een kluisje voor je waardevolle spullen. Je werkomgeving is warm genoeg. Niet te vochtig of te tochtig en met voldoende frisse lucht. Als je zwanger bent, heb je recht op aangepaste werkzaamheden. Je hebt voldoende condooms tot je beschikking en je hebt recht op medische tests door de GGD. Ook zijn er regels over veiligheid bij agressie. Zo is een zogenaamde noodknop verplicht in seksinstellingen in geval van geweld.

Goed geregeld, zou je denken. Maar ondanks alle goede regels, horen onze straatwerkers en maatschappelijk werkers vaak een ander geluid. Mireille* vertelt dat ze sinds het werk in de prostitutie te maken heeft met concentratieproblemen en een laag zelfbeeld. Mercedes* wordt al jarenlang door ons begeleid om haar schulden weg te werken én haar psychische schade te laten helen. Emma* vertelt dat mannen haar wilden gebruiken voor 25 euro. Klanten hebben lang niet altijd respect en gaan regelmatig over grenzen heen. Bovendien krijgenonze cliënten, ondanks alle formele regels,  te maken met ‘beroepsziektes’ als SOA’s, rug- en gewrichtsklachten, rsi-klachten, vaginale letsels en mondaandoeningen. En dan hebben we nog niet gesproken over de psychosociale problemen zoals een burn-out, depressie en zelfs Post Traumatische Stress Stoornis. Het is alsof ze werken in een heftig oorlogsgebied.

Eerlijk gezegd glip ik liever illegaal zonder bouwhelm en veiligheidsschoenen een bouwplaats op dan dat ik aan de slag ga in deze ‘sector’.  Werkterrein, betreden op eigen risico.

Door: Eva Wielenga, manager Stichting De Haven

* Pseudoniemen